BLOG

BLOG

KOMPRESÖR SEÇİMİ

Doğru Kompresör Nasıl Seçilir?

 

Kompresörler dışarıdan aldığı havayı daha yüksek basınç seviyelerine getirerek kullanıma sunar. Basınçlı hava her ne kadar pek çok avantaj sunuyor olsa da yüksek bir maliyet gideri mevcuttur. Çünkü basınçlı havanın, çektiği güç nedeniyle elektrik maliyeti yüksektir. Basınçlı havanın tasarruflu bir şekilde kullanılabilmesi için uygun maliyetli ve doğru bir kompresör seçimi yapılması gerekir.

Kompresörler küçük atölyelerden büyük endüstriyel tesislere kadar birçok farklı uygulamanın merkezinde yer alır. İşletmenizin ya da uygulamanızın ihtiyacına en uygun kompresörü seçmek, hangi kriterleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini bilmediğinizde kafanızın karışmasına neden olabilir. Pistonlu, vidalı, frekans invertörlü, seyyar gibi kompresörler arasından size en uygun olanı seçmek için bilmemiz gereken bazı ipuçları mevcuttur.

Verimliliği, dayanımı ve hava kalitesi yüksek, karbon ayak izi düşük basınçlı kompresörleri seçerken bilinmesi gereken bazı kavramlar söz konusudur. Bu yazımızda işiniz için en doğru hava kompresörünü seçerken hangi kriteleri göz önünde bulundurmanız gerektiğine değineceğiz. Kompresör seçerken,

  • Havanın hacimsel debisi
  • Çalışma basıncı
  • Kompresör odası boyutları
  • Güç tüketimi
  • Hava kalitesinin bilinmesi gereklidir.

İşletmenizin ihtiyacından yüksek değerlerde basınçlı kompresör seçmek bir nevi paranızı çöpe atmaktır. Yetersiz hava miktarı veya en az iki yıllık büyüme kapasitesini öngörmeden seçilen hava miktarı, ikinci bir kompresör almanıza veya kapasitenin çok çok üzerinde büyük bir kompresör alarak yüksek yatırım maliyetlerine katlanmanıza neden olur. Kaliteli ve yerinde bir kompresör, kullanım koşullarına göre minimum elektrik enerjisi tüketerek en verimli havayı elde edendir.

Yaklaşık olarak 1 m³/dk ve altında, 12 bar basınca kadar sürekli hava ihtiyacı olmayan işletmeler için pistonlu kompresörler uygundur. 1 m³/dk üzerinde, 16 bar basınca kadar ve sürekli hava ihtiyacı olan işletmeler için ise vidalı kompresörleri seçmek daha ekonomiktir.

Vidalı kompresörlerin yetersiz kaldığı, 60 m3/dk ve üzeri hacimsel debi ihtiyaçlarında turbo kompresörler avantajlıdır. Çok yüksek basınçlarda çok kademeli pistonlu kompresörler, çok yüksek hava miktarlarında ise dinamik kompresörler işletmenizin verimliliğini artırabilir.

1 m³/dk havayı istenen basınca çıkarabilmek için kompresör tarafından ihtiyaç duyulan güce (kW) özgül güç tüketimi denir. En düşük özgül güç tüketimine (kW/m³) sahip kompresörü seçmekle elektrik enerjisi tüketimi ve işletme maliyetlerini önemli ölçüde azaltılabilirsiniz. Aynı şekilde kompresör boşta (yüksüz) çalışırken de en az gücü tüketmelidir.